Tre tikar och en groda…

3 Apr

Astas 4 valpar 1 dag gamla. Ja, i alla fall ser det ut som om Asta har fått tre tikar och en groda på den här bilden. Grodan är hanen som har somnat i Astas ljumske.
Asta började förbereda sig för valpning på dagen söndag 1 april men då vi tyckte att det gick lite trögt så åkte vi till veterinären. Röntgen visade att de två första valparna låg jämnsides med bakbenen först men att det inte borde vara några problem om de bara kom en i taget… En stund kom det två små bakben i en blåsa och Asta fick pusta på. Efter en liten promenad så hade baktassarna inte rört sig alls, däremot kom en blåsa till ut och nu började vi ana bekymmer. Ytterligare en stund senare och efter att ha försökt lirka lite med baktassarna beslutade vet Lotta om kejsarsnitt. Väldigt tråkigt men valpen rörde sig inte en bit och nu hade vi väntat så länge man kunde.
Snittet gick utmärkt, Asta sov som en stock och det visade sig att valp nr 2 hade åkt fram som en kil bredvid den första valpen så varje gång den försökte komma ut så kilades valp nr 2 fast hårdare. Skönt på sätt och vis att anledningen till kejsarsnittet inte var pga att hon är en chihuahua men tråkigt att det blev ett så knöligt felläge att snitt krävdes. Veterinär Lotta och syster Gunni gjorde ett toppenjobb och vi var i trygga händer hela tiden.

Hanen 2 dagar.

Idag är de två dygn och känns så stabila som valpar är i den åldern. Alla äter själva och de börjar lägga på lite vikt.
Det är 2 vita tikar, 1 röd tik och 1 röd hane med vit bläs (se bilden ovan).

Valplådan första dagen.Asta undrade först vad de var för ena när hon vaknade ur narkosen men ”provsmakade” försiktigt på dem efter en liten stund och sakta men säkert har hon fulländat sin roll som mamma. Idag var vi tillbaks till veterinären och tog bort baksporrar på de vita tikarna och väl hemma igen så plåstrade jag om den ena som bandaget hade fallit av på. Asta var väldigt otålig på att få tillbaks sin valp och när jag var nästan klar så tog hon den helt enkelt ur mina händer och hivade in den i valplådan med ett stadigt bett i nackskinnet :)

Jag kommer eventuellt behålla en av tikarna själv men om du är intresserad av att kanske köpa en valp är du välkommen att höra av dig.
Klicka här för att se valparnas stamtavla.

Annonser